SEKK - Encyklopedie laboratorní medicíny pro klinickou praxi 2012

 

Vliv diety se do změn koncentrací analytů může promítnout různými mechanismy. Jedná se například o

·                     vyplavení hormonů a enzymů před příjmem potravy (gastrin, slinná amyláza)

·                     vyplavení hormonů a enzymů během jídla a bezprostředně po jídle (inzulín, kalcitonin, lipáza, amyláza, zvýšení střevní ALP po jídle v závislosti na typu krevní skupiny)

·                     vstřebání požitých látek zažívacím traktem (sacharidy, lipidy, aminokyseliny, železo a další ionty atd.)

·                     metabolismus přijatých látek a zvýšení koncentrací metabolitů (kreatinin po masité stravě, amoniak, urát a urea po vysokoproteinových dietách, strava bohatá na methionin zvyšuje homocystein)

·                     sekundární důsledky vyplavení hormonů (pokles draselného kationtu a fosfátu pod vlivem vyplaveného inzulínu)

·                     přesunutí do jiných kompartmentů (pokles chloridů po jídle)

·                     interference látek přijatých potravou s analytickou metodou o nižší specifičnosti (falešná pozitivita krve ve stolici po lécích obsahujících železo nebo potrava s křenem u starších testů na okultní krvácení)

·                     hormonální „vyladění“ organismu (dieta obsahující 150 g sacharidů za den je podmínkou zajišťující senzitivitu orálního glukózového tolerančního testu, nesplnění této podmínky a dieta s omezením sacharidů má za následek nižší senzitivitu testu, resp. více „fyziologický“ výsledek)

·                     vliv alkoholu (ovlivněn feritin, ALP, GGT, AST, dochází ke zvýšení tkáňového aktivátoru plazminogenu)

·                     vliv kouření (akutně se zvyšuje kortizol a somatropin, při chronickém kouření se zvyšuje IgE, androstendion, inzulin, C-peptid, placentární ALP, CEA, naopak se snižuje IgG, prolaktin, tricyklická antidepresiva, teofylin, u těhotných se snižuje hCG a estradiol, ovlivnění funkce trombocytů, von Willebrandova faktoru; chronické kouření vede k vzestupu erytrocytů)

·                     leukocytóza po jídle

 

Kromě uvedených efektů mohou zvýšení koncentrace triglyceridů a chylomikronů interferovat s chemickými reakcemi (turbidimetrie, změna vazby protilátek u imunoanalýz). Tučné jídlo se nedoporučuje před vyšetřením trombocytárních funkcí (ani např. sardinky); lipémie zvyšuje hladinu hemoglobinu. Chylózní plazma ovlivňuje stanovení D-dimerů ve smyslu snížení hodnot, znemožňuje vyšetření hemolýzy a ovlivňuje koagulační stanovení (především na optických analyzátorech).

 

Aby se zabránilo chybám v interpretaci, pro většinu biochemických vyšetření se doporučuje lačnění v délce 10 – 12 hodin. Lačnění nad 12 hodin je nevhodné, kratší je nedostatečné. Je rovněž nutný příjem tekutin, protože v důsledku dehydratace jsou jak problémy s odběrem, tak dochází ke zkreslení řady vyšetření včetně parametrů krevního obrazu.

 

Hladovění lze považovat za speciální „nulovou“ dietu, která se spolu s malnutricí může na řadě analytů rovněž typicky projevit. Nízkoproteinové diety vedou k poklesu prealbuminu, transferinu, ceruloplazminu, albuminu, IGF-1, prolaktinu,  proteinu vázajícího retinol. Nízkoenergetické diety vedou k odbourávání tuku, metabolické ketoacidóze z acetotacetátu a beta-hydroxybutyrátu.

Podrobnější údaje o  vlivu hladovění uvádí např. Guder (1996).

 

Pro zvláště choulostivá vyšetření je nutné pacienta informovat pomocí psaných instrukcí.

 

 

Další informace
·                     Preanalytická fáze

 

Antonín Jabor

.

 

Poslední aktualizace: 2007-10-18